Białostocki Ośrodek Kultury – DKF „GAG” i Uniwersytet Trzeciego Wieku w Białymstoku zapraszają na październikowy pokaz Dyskusyjnego Klubu Filmowego Seniora. Tym razem starsze grono kinomanów obejrzy nagrodzony Złotą Palmą w Cannes najnowszy film Anh Hung Trana z Juliette Binoche i Benoîtem Magimelem w rolach głównych!

DKF SENIORA: BULION I INNE NAMIĘTNOŚCI

16 października 2024, godz. 10:00
Kino Forum, ul. Legionowa 5
bilety: 20 zł / normalny18 zł / ulgowy (posiadacze karty seniora) – w kasie kina i na bilety.bok.bialystok.pl15 zł / klubowy (posiadacze karty członkowskiej DKF) – tylko w kasie kina

Prelekcję przed i spotkanie po filmie poprowadzi Michał Jerzy Dąbrowski

Zapisy do DKF-u Seniora – Maria Waśkiewicz (Uniwersytet Trzeciego Wieku w Białymstoku), e-mail: maja67511@wp.pl lub tel: 695 328 613

Bulion i inne namiętności
Francja 2023, 135′
reż. Tran Anh Hung
obsada: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”) udowadnia, że zdecydowanie tak!

„Bulion i inne namiętności” (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.

Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!