Kuchenna rewolucja to połączenie komedii o walce klas z subtelnym thrillerem i filmem kostiumowym, które pod względem tematyki i atmosfery przywołuje na myśl Na noże, Parasite i W trójkącie. To pełna humoru i intryg opowieść o kucharzu (Peter Sarsgaard), który w czasie pandemii Hiszpanki w 1918 roku sprzeciwia się zadufanemu w sobie właścicielowi ziemskiemu (Billy Magnussen).

W roku 1918 kończy się I wojna światowa, ale w USA szaleje w najlepsze pandemia grypy. W cieniu ówczesnych lockdownów, w okazałej posiadłości zadufanego w sobie właściciela ziemskiego pojawia się tajemniczy kucharz Floyd Monk (w tej roli charyzmatyczny Peter Sarsgaard). Szybko pojawia się także niepokojące podejrzenie, że być może Floyd potrafi wprawnie używać noży i innych niebezpiecznych narzędzi nie tylko w kuchni i nie tylko do gotowania.

Machiavelliczne intrygi i manipulacje Monka prowadzą do stopniowej zmiany układu sił i domowych relacji władzy. Zaczyna się prawdziwa gra w klasy i wędrówki w górę i dół społecznej drabiny. Piękne scenografie i kostiumy tworzą oprawę dla błyskotliwego połączenia komedii i thrillera o energii, która, zdaniem zagranicznej krytyki, mogłaby stanowić podstawę wywrotowego serialu komediowego.