Film: Robaki

W ramach festiwalu ¿Underground/Independent? zapraszamy na pokaz filmu

ROBAKI

18 marca 2017, godz. 17:00
kino Forum, ul. Legionowa 5
bilet: 10 zł

ROBAKI
reż. Andreas Johnsen, Dania 2016, 74’

Czy spożywanie robaków ocali naszą planetę? To gorący temat. ONZ rekomenduje jadalne robaki jako narzędzie walki z głodem, mistrzowie kuchni rozpływają się w superlatywach na temat ich smaku, a ekolodzy i specjaliści od odżywania chwalą ich wartości odżywcze. Wygląda na to, że robaki są nowym super pożywieniem, które ma rozwiązać globalne problemy żywieniowe. Przez ostatnie trzy lata, Kopenhaski Nordic Food Lab złożony z szefów kuchni i badaczy, zbierał doświadczenia od 2 miliardów ludzi, którzy mają robaki w swojej diecie. Reżyser podąża za nimi, podpatrując, jak hodują, gotują, smakują robaki w Europie, Meksyku, Kenii, Japonii, czy Australii. Spotykają słynne królowe termitów, smakują pustynny miód mrówek, jadowite wielkie szerszenie, obserwują polowanie na koniki polne. Zebrany materiał daje do myślenia i pozwala na postawienie ważnych pytań. Jeśli zaczniemy hodować robaki na skalę przemysłową, czy będą one tak smaczne i wartościowe pod względem odżywczym, jak teraz? Kto zyska na tym, że robaki staną się popularne? Czy robaki są lustrem, w którym odbija się nasz zepsuty system, czy raczej czymś, co go naprawi?

Prelekcję przed filmem wygłosi Joanna Jakubiuk – rodowita Podlasianka, która zagniata, wałkuje, lepi pierogi i zawodowo miesza w garnkach już prawie 20 lat!

Galeria

Robaki

Video

Ostatnie komentarze
  • Anna Blanche z www.no-noo.com:

    Oby więcej takich murali :)

    1 rok temu

  • Andrzej Rogowski:

    Karol You Are Doing The Right Thing. Thank You For That.

    2 lata temu

  • norm777:

    W niedzielę są dwa filmy dla chłopców, a można było Madikę dać w niedzie

    2 lata temu

  • mapet:

    Ja jestem zwolennikiem teatru Imka w Warszawie. Jestem tam regularnie widzem. Ni

    2 lata temu

  • MOGO:

    Świetna sprawa! Takie warsztaty w Białym...suuuperowo!

    2 lata temu