Klasyka Kina: Pali Się, Moja Panno

(Czechy, Włochy, 70')

Trailer

Opis filmu

Białostocki Ośrodek Kultury – Dyskusyjny Klub Filmowy „GAG” zaprasza w ramach Klasyki Kina na pokaz arcydzieło Milosa Formana „Pali się, moja panno” – jednego z najsłynniejszych filmów czeskiej szkoły filmowej!
20 czerwca 2018, godz. 18:30
kino Forum
bilety: 10 zł (normalny), 7 zł (ulgowy) – do kupienia w kasie kina Forum i na stronie bilety.bok.bialystok.pl
Pali się, moja panno
The Firemen’s Ball / Hoří, má panenko!
reż. Miloš Forman
Czechy, Włochy 1967 / 70’
Arcydzieło Milosa Formana, nominowane do Oscara. Przygotowania, komplikacje i niesławne zakończenie balu strażackiego. Film zrealizowano z udziałem aktorów niezawodowych jako brawurową komedię o ludzkiej małostkowości i egoizmie oraz niewystarczającej samokrytyce.
Inspiracją do nakręcenia filmu było prawdziwe zdarzenie. Forman wraz ze scenarzystami, Jaroslavem Papouszkiem (późniejszym twórcą filmów o Homolkach) i Ivanem Passerem (Intymne oświetlenie), poszukiwali pomysłu na film. Przypadkowo zaszli do jednej z remiz strażackich na przedmieściach Pragi, gdzie odbywał się bal zorganizowany przez drużynę ochotniczą straży pożarnej. Następnego dnia postanowili nakręcić o tym film. Scenariusz powstał w sześć tygodni. Pali się, moja panno nakręcono tam, gdzie odbył się wspomniany bal, z udziałem tych samych ludzi. Forman przedstawił im zarys scenariusza, pozwalając na improwizację.
Utwór, odczytywany również jako metafora stosunków wewnątrz ówczesnej partii komunistycznej, wywołał międzynarodowy – zważywszy udział sławnego producenta Carlo Pontiego – skandal. Czeskie władze próbowały skompromitować Miloša Forman i nie dopuścić filmu do dystrybucji, ale prawa do tytułu wykupili Francuzi, otwierając tym samym Formanowi drogę na Zachód po upadku Praskiej Wiosny.
Miloš Forman
Urodzony w 1932 roku. Absolwent praskiej Akademii Sztuk Scenicznych. Jedna z ikon czechosłowackiej Nowej Fali. Zrealizował – nominowane do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny – filmy Miłość blondynki i Pali się, moja panno. Od 1968 roku przebywa na emigracji w Stanach Zjednoczonych. Uchodzi za przenikliwego, ironicznego komentatora amerykańskiej rzeczywistości. Autor tak znanych filmów jak nagrodzony pięcioma Oscarami Lot nad kukułczym gniazdem, Hair czy Amadeusz.
Wybrana filmografia:
1963 Czarny Piotruś / Černý Petr / Black Peter
1965 Miłość blondynki / Lásky jedné plavovlásky / Loves of a Blonde
1967 Pali się, moja panno / Hoří, má panenko! / The Firemen’s Ball
1975 Lot nad kukułczym gniazdem / One Flew Over the Cuckoo’s Nest
1984 Amadeusz / Amadeus
Pokaz zorganizowany we współpracy z Czeskim Centrum w Warszawie